Områdeschef till avd. för sjukförsäkring område process och samverkan

Publiceringsdatum: 2022-09-23

Varje år fattar Försäkringskassan 21 miljoner beslut som påverkar människors liv och hela samhället. Vi betalar ut cirka 230 miljarder kronor varje år. Det är allas skattepengar vi har hand om. Det är ett stort ansvar. Därför sätter vi oss in i varje ärende, följer lagar och regler, informerar och vägleder, bryr oss och visar omtanke. Det är ett jobb för dig som vill vara med och ta ansvar. Välkommen till Försäkringskassan.

Ansvar och arbetsuppgifter

Som chef i Försäkringskassan arbetar du enligt myndighetens uppdrag från regeringen. Du ansvarar för att din verksamhet är rättssäker och effektiv samt präglas av en god service. Du leder verksamheten utifrån en helhetssyn och med respekt för fattade beslut. Genom dialog om verksamhetens syfte, mål och strategier skapar du förutsättningar för att enhetschefer ska kunna och vilja ta stort ansvar för områdets resultat och för sin egen utveckling. I rollen som Områdeschef ingår personalansvar, budgetansvar och det yttersta resultat- och uppföljningsansvaret för ditt område. Du förväntas att ta ett strategiskt helhetsansvar för ditt område men även att agera operativt utifrån lokala förutsättningar.

Ditt engagemang i ledarskapet är stort och den statliga värdegrunden genomsyrar ditt arbete. Genom att balansera kortsiktiga krav på resultat med en långsiktigt hållbar verksamhet erbjuder du enhetscheferna och medarbetarna i ditt område en hälsofrämjande arbetsmiljö. Du har en god förmåga att anpassa ditt ledarskap utifrån vad situationen och uppdraget kräver.

Område Samverkan är ett nytt område inom det nybildade verksamhetsområdet Process och samverkan. Verksamhetsområdet är avdelningens utvecklande verksamhet med förflyttningar inom bland annat IT-utveckling, kompetensförsörjningsfrågor, process- och metodutveckling, produktionsstyrning, försäkringsmedicin samt samverkan på strukturell nivå såväl som i ärendehandläggningen. Område Samverkan har ca 60 medarbetare, verksamhetsutvecklare och samverkansansvariga, som både har till uppdrag att stödja chefers samverkan i det dagliga arbetet och att utveckla avdelningens och myndighetens samverkan med partners och andra aktörer.

Som Områdeschef ingår du i verksamhetsområdets ledningsgrupp och bidrar där med din kompetens och ditt engagemang. I områdets ledningsgrupp styr du det strategiska arbetet tillsammans med dina enhetschefer och stödfunktioner. Ledningsgruppen består av tre enhetschefer. Du är en god kommunikatör på både individ- och gruppnivå och representerar Försäkringskassan i externa samarbeten och i mediekontakter. Som områdeschef hanterar du sekretessbelagda uppgifter vilket ställer höga krav på rätt hantering. Därför är det viktigt att du som ska arbeta hos oss har högt säkerhetsmedvetande.

Vi söker dig som

 • Har akademisk examen från högskola/universitet eller erfarenheter/kvalifikationer som bedöms likvärdiga
 • Har god ledarskapsförmåga
 • Är initiativtagande, målinriktad och skapar resultat
 • Kan skapa förutsättningar för engagemang, lärande och ständiga förbättringar utifrån verksamhetens mål
 • Har god självkännedom och är stabil som person
 • Har god organisatorisk förståelse och kan omsätta denna i verksamheten
 • Samarbetar och samverkar effektivt med andra
 • Har god kommunikativ förmåga
 • Har erfarenhet av samverkan på nationell nivå

Det är meriterande om du

 • Har erfarenhet av operativt och strategiskt ledarskap
 • Har erfarenhet av att leda chefer
 • Har erfarenhet av ledarskap i liknande verksamhet
 • Har erfarenhet av att leda på distans
 • Har erfarenhet av nära samarbete med kollegor på distans
 • Har god förståelse för Försäkringskassans uppdrag
 • Har arbetat med verksamhetsutveckling
 • Har goda kunskaper om sjukförsäkringsregelverket

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper såväl som att du kan arbeta med det övergripande chef- och ledarskapsfrågor som ligger på områdeschefsnivå, i kombination med utveckling av sakområdet samverkan.

Övrigt

En tillsvidareanställning, heltid, med tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort enligt överenskommelse på någon av de orter som avdelningen har verksamhet. Resor ingår i tjänsten. Försäkringskassan gör viss ekonomisk personkontroll innan anställning. I denna rekrytering kan arbetspsykologiska test komma att användas som en del i urvalsarbetet.

Kontaktpersoner

Chef (för frågor om tjänsten): Marcus Nordlund Wadström, 010-116 94 18. HR-specialist (för frågor om rekryteringsprocessen) Stig Lindblom, 010-116 90 63. Fackförbundet ST: Johanna Ryderling, 010-119 76 22, Saco-S: Matilda Eneqvist, 010-118 33 81, Seko: Eliza Grundström, 010-115 34 02.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 13 oktober 2022. Ladda gärna upp dina examensbevis, betyg och intyg i samband med din ansökan.

Har du skyddade personuppgifter kontaktar du den HR-specialist som finns namngiven i annonsen så får du hjälp med att skicka in din ansökan. Du kan även kontakta HR Helpdesk 0771-52 44 40.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnFörsäkringskassan
LönFast månads- vecko- eller timlön
OmfattningTills vidare
Organisationsnummer2021005521
Typ av anställningVanlig anställning
YrkePlatschef/Områdeschef, försäkringskassa
YrkesområdeChefer och verksamhetsledare

Ansökan

Försäkringskassan söker en person till denna tjänst som platschef/områdeschef, försäkringskassa med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som platschef/områdeschef, försäkringskassa hos Försäkringskassan skickar du in din ansökan senast 2022-10-13.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Områdeschef inom Rättsavdelningen Regelefterlevnad och interna utredningar

Försäkringskassan söker en person till tjänsten som platschef/områdeschef, försäkringskassa i Stockholm.

2022-11-29

Mer info

Rådgivare Risk Management till Svenska Kommun Försäkrings AB

Poolia Sverige AB söker en person till tjänsten som riskingenjör, försäkring i Gävle.

2022-11-14

Mer info

Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen i Motala

Försäkringskassan söker en person till tjänsten som försäkringsutredare, försäkringskassa i Motala.

2022-12-06

Mer info