Områdeschef Dataförsörjning inom Analysavdelningen i Stockholm

Publiceringsdatum: 2022-09-19

Varje år fattar Försäkringskassan 21 miljoner beslut och betalar ut cirka 230 miljarder kronor, som påverkar människors liv och hela samhället.

Det är allas skattepengar vi har hand om. Det är ett stort ansvar. Därför sätter vi oss in i varje ärende, följer lagar och regler, informerar och vägleder, bryr oss och visar omtanke. Det är ett jobb för dig som vill vara med och ta ansvar. Välkommen till Försäkringskassan.

Analysavdelningen har en central roll i att bygga Försäkringskassan som kunskapsmyndighet. Målet är att sprida kunskap i samhällsdebatten och att bidra till en ökad användning av kunskapsbaserade beslutsunderlag på alla nivåer i och utanför Försäkringskassan. Avdelningen är indelad i två verksamhetsområden där Statistik och beslutsstöd är ett, med ca 65 medarbetare. Verksamhetsområdet ansvarar för att leveranser inom Business Inteligence så som deskriptiv-, diagnostisk-, prediktiv- samt preskriptivanalys. En central förutsättning för uppdraget är tillgång till relevant data med hög kvalitet.

Avdelningen är inne i en förnyelseresa för att bättre möta framtidens krav och ett nytt område etablerades för ett år sedan med uppdrag att trygga avdelningens tillgång till relevant data och att förse interna och externa mottagare med olika former av dataunderlag. Verksamhetsområdet söker nu efter en områdeschef för att forma, vidareutveckla och förvalta uppdraget med dataförsörjning inom avdelningens ansvarsområde.

Ansvar och arbetsuppgifter

Som chef i Försäkringskassan arbetar du enligt myndighetens uppdrag från regeringen. Du har god förmåga att omsätta strategiska mål till operativt arbete. Genom dialog om verksamhetens syfte, mål och strategier skapar du förutsättningar för att dina medarbetare ska kunna och vilja ta stort ansvar för områdets resultat och för dess utveckling. På detta sätt bidrar du till verksamhetsområdet och avdelningens övergripande resultat.

I rollen ingår personal-, budget- och resultatansvar. Ditt engagemang i ledarskapet är stort och den statliga värdegrunden genomsyrar ditt arbete. Genom att balansera kortsiktiga krav på resultat med en långsiktigt hållbar verksamhet erbjuds medarbetarna en hälsofrämjande arbetsmiljö. Du har en god förmåga att anpassa ditt ledarskap utifrån vad situationen och uppdraget kräver. Som områdeschef ingår du i verksamhetsområdets ledningsgrupp och bidrar där med din kompetens och ditt engagemang i verksamhetsområdets strategiska förflyttning och produktionsutmaningar.

Din övergripande uppgift är att utveckla och förvalta dataförsörjningen inom avdelningens ansvarsområde. Du gör det främst i nära samarbete med övriga områden inom avdelningen samt IT-avdelningen. Genom ditt ledarskap stödjer du medarbetarna i att driva utvecklings- och förvaltningsaktiviteter och säkerställer att områdets löpande leveranser svarar mot mottagarnas behov. Du ansvarar för att driva och utveckla dataförsörjningsfunktionens uppdrag och du använder din kunskap inom både ledarskap och organisation samt dina färdigheter inom data management för att etablera och vidareutveckla funktionen inom myndigheten. Du kommer att ha egna operativa uppdrag som stödjer avdelningens utveckling, exempelvis som projektägare för utvecklingsinitiativ med IT-inslag eller att driva på myndighetens digitaliseringsresa.

Ditt område består idag av nio analytiker och verksamhetsutvecklare som kontinuerligt utvecklar och förvaltar data (med fokus på hur vi lagrar, beskriver, bearbetar och tillgängliggör denna data) samt ställer krav på utveckling och förvaltning av vårt datalager. I dialog med IT-avdelningen kravställer dina medarbetare analysverktyg utifrån verksamhetens samlade behov samt levererar analysdata till verksamheten.

Vi söker dig som

 • Har akademisk examen inom IT, data- och systemvetenskap från högskola/universitet eller erfarenheter/kvalifikationer som bedöms likvärdiga
 • Har erfarenhet av ledarskap inom IT, BI , analys- eller statistikområdet
 • Har god ledarskapsförmåga och erfarenhet av att leda och motivera medarbetare
 • Är initiativtagande, målinriktad och kan omsätta visioner och strategier till mätbara resultat
 • Kan skapa förutsättningar för engagemang, lärande och ständiga förbättringar utifrån verksamhetens mål
 • Har god självkännedom och är stabil som person
 • Har god organisatorisk förståelse och kan omsätta denna i verksamheten
 • Samarbetar och samverkar effektivt med andra
 • Har god kommunikativ förmåga

Det är meriterande om du

 • Har erfarenhet av liknande verksamhet inom IT, BI, analys- eller statistikområdet
 • Har erfarenhet av teambaserat arbetssätt
 • Har erfarenhet av agila arbetsmetoder

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

En tillsvidareanställning, heltid, med tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan bli aktuellt. Placeringsort är Stockholm, Telefonplan. Resor ingår i tjänsten. Försäkringskassan kan komma att göra viss ekonomisk personkontroll innan anställning och en anställning hos oss kan även innebära placering i säkerhetsklass. I denna rekrytering kan arbetspsykologiska test komma att användas som en del i urvalsarbetet.

Kontakt

Chef (för frågor om tjänsten): Daniel Johansson, 010-116 93 25, HR-specialist (för frågor om rekryteringsprocessen) Stig Lindblom, 010-116 90 63 Fackförbundet ST: Carolina Mancho, 010-116 28 80, Saco-S: Lars-Göran Karlsson, 010-116 92 52, Seko: Johanna Grundström, 010-115 30 44.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 9 oktober 2022. Ladda gärna upp dina examensbevis, betyg och intyg i samband med din ansökan.

Har du skyddad identitet kontaktar du den HR-specialist som finns namngiven i annonsen så får du hjälp med att skicka in din ansökan. Du kan även kontakta HR Helpdesk 0771-52 44 40.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnFörsäkringskassan
LönFast månads- vecko- eller timlön
OmfattningTills vidare
Organisationsnummer2021005521
Typ av anställningVanlig anställning
YrkePlatschef/Områdeschef, försäkringskassa
YrkesområdeChefer och verksamhetsledare

Ansökan

Försäkringskassan söker en person till denna tjänst som platschef/områdeschef, försäkringskassa med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som platschef/områdeschef, försäkringskassa hos Försäkringskassan skickar du in din ansökan senast 2022-10-09.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Områdeschef inom Rättsavdelningen Regelefterlevnad och interna utredningar

Försäkringskassan söker en person till tjänsten som platschef/områdeschef, försäkringskassa i Stockholm.

2022-11-29

Mer info

Skaderådgivare/ Servicerådgivare till Werksta Stockholm Bredäng

Werksta Sweden AB söker en person till tjänsten som bilskadeinspektör, försäkring i Stockholm.

2022-11-14

Mer info

Försäkringshandläggare inom föräldraförsäkringen i Jönköping

Försäkringskassan söker en person till tjänsten som försäkringshandläggare, försäkringskassa i Jönköping.

2022-12-01

Mer info