Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen i Eskilstuna

Publiceringsdatum: 2022-01-12

Varje år fattar Försäkringskassan 21 miljoner beslut och betalar ut cirka 230 miljarder kronor, som påverkar människors liv och hela samhället.

Det är allas skattepengar vi har hand om. Det är ett stort ansvar. Därför sätter vi oss in i varje ärende, följer lagar och regler, informerar och vägleder, bryr oss och visar omtanke. Det är ett jobb för dig som vill vara med och ta ansvar. Välkommen till Försäkringskassan.

Ansvar och arbetsuppgifter

Som försäkringsutredare handlägger du ansökningar om sjukpenning. Du fattar självständigt beslut om rätten till sjukpenning genom att tillämpa lagstiftningen på ett korrekt och rättssäkert sätt. Arbetet innebär att göra kvalificerade utredningar och analyser av underlag, framför allt läkarintyg. Du ska även förklara sjukförsäkringen och beslut för de personer som inte får den ersättning som de ansökt om och marknadsföra våra självbetjäningstjänster. Arbetsuppgifterna är till stor del administrativa, vilket bland annat innebär löpande dokumentation samt beräkningar och utbetalningar av ersättning.

I rollen som försäkringsutredare har du kontakt med personer som har en pågående sjukskrivning. Du har ofta kontakt med både dem, deras arbetsgivare och sjukvården, främst via telefon och brev. Du ger de sjukskrivna förutsättningar att vara delaktiga i sin rehabilitering och samverkar med arbetsgivare så att de tar sitt rehabiliteringsansvar. I en del ärenden behövs personliga möten och samordning av rehabiliteringsinsatser för att skapa förutsättningar för återgång i arbete. Du ansvarar då för att leda och delta i mötena tillsammans med den sjukskrivne och andra parter såsom arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och läkare. Periodvis håller arbetet ett högt tempo, vilket innebär att du behöver trivas med att hantera många arbetsuppgifter samtidigt och ha förmåga att prioritera. 

Som försäkringsutredare ingår du i ett team som planerar och fördelar arbetet. Ni arbetar aktivt med att utveckla era kunskaper och dela med er av era erfarenheter. Som nyanställd får du en introduktionsutbildning och stöd av mentor och team. Tjänsten innebär att du hanterar sekretessbelagda uppgifter vilket ställer höga krav på rätt hantering. Därför är det viktigt att du som ska arbeta hos oss har högt säkerhetsmedvetande.

Vi söker dig som:

 • har examen från högskola/universitet eller erfarenheter/kvalifikationer som kan prövas likvärdiga
 • är stabil och har förmåga att skapa förtroende hos enskilda och samverkanspartners
 • har mycket god samarbetsförmåga och vana av att arbeta i team för att nå gemensamma mål
 • agerar på eget initiativ och tar ansvar för resultat med hög kvalitet
 • har ett systematiskt arbetssätt med en god förmåga att prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt
 • kan förstå och analysera komplexa frågor
 • kommunicerar klart, tydligt och strukturerat, både i skrift och tal
 • är handlingskraftig, verkställer planer och uppnår resultat med hög kvalitet
 • har körkort för personbil, manuell växellåda

Det är meriterande om du:

 • har arbetat med kvalificerade utredningar och fattat beslut som påverkat individer, gärna på en myndighet
 • har professionell erfarenhet av att möta människor i svåra livssituationer
 • har erfarenhet av arbete i en samordnande funktion med externa samarbetspartners
 • Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper

Övrigt

Ett antal tjänster, tillsvidare, heltid med tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan bli aktuellt. Resor ingår i tjänsten. Försäkringskassan gör viss ekonomisk personkontroll innan anställning. I den här rekryteringen kan arbetspsykologiska tester komma att användas som en del i urvalsarbetet.

Kontaktpersoner

Chef: Linus Sahlqvist, tel 010-111 66 37 (för frågor om tjänsten). HR-specialist: Fanny Secher,tel 010-112 22 96 (för frågor om rekryteringsprocessen): Fackförbundet ST: Petra Lindblom Haddad, tel 010-114 20 15 Saco-S: Johannes Jysky, tel 010-111 46 48 Seko: Eliza Grundström, tel 010-115 34 02.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 27 januari 2022. Ladda gärna upp dina examensbevis, betyg och intyg i samband med din ansökan.

Har du skyddad identitet kontaktar du den HR-specialist som finns namngiven i annonsen så får du hjälp med att skicka in din ansökan. Du kan även kontakta HR Helpdesk 0771-52 44 40.

Om jobbet

Antal tjänster5
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnFörsäkringskassan
LönFast månads- vecko- eller timlön
OmfattningTills vidare
Organisationsnummer2021005521
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeFörsäkringsutredare, försäkringskassa
YrkesområdeAdministration, ekonomi, juridik

Ansökan

Försäkringskassan söker fem personer till denna tjänst som försäkringsutredare, försäkringskassa med placerings i Eskilstuna. Om det låter intressant att arbeta som försäkringsutredare, försäkringskassa hos Försäkringskassan skickar du in din ansökan senast 2022-01-27.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen i Nyköping

Försäkringskassan söker fem personer till tjänsten som försäkringsutredare, försäkringskassa i Nyköping.

2022-01-12

Mer info

Försäkringsutredare sjukpenning inom sjukförsäkringen i Örnsköldsvik

Försäkringskassan söker två personer till tjänsten som försäkringsutredare, försäkringskassa i Örnsköldsvik.

2022-01-21

Mer info

Försäkringsutredare inom assistansersättning i Kristianstad

Försäkringskassan söker två personer till tjänsten som försäkringsutredare, försäkringskassa i Kristianstad.

2022-01-11

Mer info